Optimisten hevder at vi lever i den beste av alle verdener. Pessimisten frykter at det er sant.

James Branch Cabell

Jeg har alltid prøvd å betrakte verden fra sin beste siden, se lyst på livet og seile gjennom dagene med livsbegjær og positive holdninger for fremtiden. Ja – jeg er en optimist!

Men hva betyr det egentlig å være optimistisk? Jeg mener det ligger mye i å fokusere på hva jeg kan endre og ikke hva jeg ikke kan gjøre noe med. For det synes helt bortkastet å øke stressnivået med å bekymre meg for alt det jeg ikke kan gjøre noe med likevel.

Jeg kan ikke endre holdningene til de menneskene jeg har rundt meg. Men jeg kan endre mine holdninger til dem. Jeg kan unnlate å lytte til de som sutrer over alt fra for mye kulde til for mye varme – det vil si fokusere på det som er positivt – eller iallfall det som er mulig å påvirke i den retningen. Optimisme handler om å ha tro på å lykkes, våge å sette mål og å jobbe bevist mot å nå dem. Det handler om å være løsningsorientert og å bygge relasjoner. Det handler om å ikke gi opp.

Optimister skaper håp. Vi trenger mennesker som håper. Optimister skaper tro. Vi trenger folk som tror at det går. Optimister skaper bevegelse mot det positive og det umulige. Da kommer vi lenger enn vi trodde da vi begynte.

Dagrun Eriksen

Selv om både holdninger og følelser kan virke vanskelige å påvirke, så har jeg tro på at det er en god del vi kan gjøre for å trene oss til å bli mer optimistisk.

Det handler om å ta valg. Fortsette som før – eller endre? Fokuset må iallfall være på det vi kan gjøre selv, for det kan vi i det minste påvirke. Å kreve at andre skal endre seg kan synes som en umulig oppgave, og da er jo sjansen for å lykkes forsvinnende liten. Og det kan ikke sies å være et særlig optimistisk utgangspunkt.

Å jobbe med politikk krever optimisme. Det er klart at jeg ikke hadde hatt noe ønske om å dedikere så mye tid til en slik «hobby» dersom det ikke var drevet av troen på at gode løsninger kan oppnås.

Men så var det dette med å balansere optimismen med en smule realisme for å oppnå det beste resultatet…..Wink-Emoji-PNG

 

Pessimisten klager over vinden, optimist forventer at den skal skifte retning, realisten justerer seilene.

William Arthur Ward

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s