I disse dager utarbeides høringsforslaget til det såkalte planprogrammet for ny 4-felts E18-motorvei mellom Grimstad i Agder og Dørdal i Telemark. Det dreier seg altså om 20 km mellom Grimstad og Arendal og 55 km mellom Tvedestrand og Dørdal.

Det viktigste med dette planprogrammet er at det beskriver det arealet der det kan være aktuelt å plassere den nye motorveien – såkalte «korridorer». Og her starter utfordringen. Hvor går veien videre nå?

Det ser ut til at vi må vente enda litt på svaret – iallfall må vi vente 14 dager til før høringsforslaget er klart. Hverken Fylkesmann og de 8 Ordførerne som har jobbet med saken var helt fornøyd foreløpig.

Flere av ordførerne i regionen har vært ute og benyttet begrepet katastrofalt om konsekvensene ulike trasevalg (da særlig den blå korridoren) kan få for berørte kommuner. Jeg mener imidlertid det som kan bli katastrofalt er dersom det ikke blir enighet om endelig trasevalg slik at planprosessen mister fart. Da er nemlig faren stor for at det ikke blir byggestart i 2020 – og at målet om at strekningen vil stå ferdig som 4-felts motorvei innen utgangen av 2027 ikke nås.

Å få til en raskest mulig forsvarlig planprosess, må ha førsteprioritet i det pågående arbeidet.

Jeg mener også det er åpenbart at det trengs en bred korridor for videre utredning. Det er mange hensyn som skal tas da mange av kommunen har ulike grunner til at det anføres at der er krevende områder å bygge ny E-18 i. Det må tas hensyn til landbruk, kulturminner og friluftsliv, boligområder, industri og handelssentre, behovet for eventuelle miljøtunneler for å avbøte på noen av utfordringene, samt muligheten for avlastningsvei/lokalvei der det er behov for det – bare for å nevne noe.

Og det er først litt ut i 2019, etter konsekvensutredninger og nøye beregninger og diskusjoner, at den endelige E18-traseen skal bestemmes.

Men det som iallfall er helt sikkert er at også den østligste delen av Agder blir integrert i et langt større bo- og arbeidsmarked med Ny 4-felts E-18. Og med rettere og raskere motorvei og bedre tilførselsveier, så er det hevet over enhver tvil at den nye E18 vil bli svært utviklingsfremmende for hele regionen – uansett trasévalg.

Og så er det betryggende å se (i dagens lokalaviser på nett) at mens Ordfører Glimsdal er på Brokelandsheia og diskuterer planene for ny E-18 (muligens valgperiodens viktigste saken for landsdelen vår), så ivaretar Krf’s gruppeleder ansvaret for å sette i gang en navnekonkurranse for det nye kunstige svaberget i Byhaven her hjemme i Grimstad. Måtte det bare bli en raskere avgjørelse for E-18 traseen …

e-18 OG SVABERG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s