I 2010 åpnet Grooseveien som så kalt miljøgate. Midtrabatter skulle redusere farten til bilistene og bedre forholdene for syklistene. Men det tok ikke lang tid før man erfarte at reguleringene snarere bidro til flere farlige situasjoner enn det motsatte.

Endringene skulle gjøre Grooseveien til en miljøgate. Men hyppige start-og-stopp fører til mere slitasje på bilene, mer bensinforbruk og mere utslipp av miljøgasser.

For syklister er veien usikker fordi sykkelfeltene er smale. Det er ikke plass til å sykle med sykkelvogn, og det er risikabelt å sykle der uten å hekte i kanten mellom sykkelfelt og gangvei, særlig for barn. Og det har vært flere ulykker for både syklister som får et ublidt møte med en for smal sykkelvei, og for bilister som får et ublidt møte med trafikkøyene. Dette er momenter som har vært omtalt tidligere og som er vel kjent for de fleste.

Og som hyppig bruker av Grooseveien har man også opplevd noen underlige situasjoner i trafikkbildet der enkelte bilister setter opp farten for å rekke over til neste hinder før møtende bil, noen kjører inn på sykkelfeltet for å passere møtende bilister, og enkelte ganger oppleves det til og med bilister som kjører på innersiden av trafikkøyene for å unngå å måtte stanse for møtende trafikk. Og utfordringer for brøytemannskaper og veivedlikehold må også tas med i betraktningen over utfordringer den såkalte miljøgata medfører. 

Noen små endringer på strekningen er utført, men fortsatt er Grooseveien verken som tryggere eller bedre enn før – hverken for bilister eller syklister. Fartsreduserende tiltak kan enkelt etableres på andre måter, eksempelvis ved fartsdumper og ved å beholde 40-sonen som i dag.

Når vi nå i førstkommende kommunestyremøte skal behandle «Prosjektplan Sykkelbyen Grimstad», så har Krf sammen med Frp på forhånd sendt ut et forslag om å fjerne trafikkøyene på Grooseveien. Krf fremmet det samme forslaget da kommunestyret behandlet Prosjektplanen i fjor. Høyre støttet forslaget den gang, men det falt dessverre med 15 mot 20 stemmer (1 AP, 6 H, 3 FrP og 5 KrF).

Ved behandlingen i 2018 fikk forslaget støtte fra hele Høyres gruppe. Dog var det kun halve gruppen til Frp (tre av seks) som støttet forslaget den gang, og bare fem av syv Krf-representanter.

Jeg håper gruppene som fremmer forslaget kan stå samlet i denne saken i nå, slik at vi endelig kan få gjort noe for å tilbakeføre Grooseveien til en trygg vei for både bilister, syklister og andre som ferdes på strekningen. Og mye tyder på det når Frp’s ordførerkandidat uttrykker at hun mener «det vil være ansvarlig politikk å fjerne disse trafikkøyene».

For ordens skyld så programfestet Høyre allerede i 2015 at vi ønsker å «tilbakeføre Grooseveien til en standard som gjenetablerer kollektivtilbudet i området». Det står vi fortsatt inne for og har videreført dette punktet i vårt program for kommende kommunestyreperiode. Muligens kan punktet sjekkes ut allerede før programmet går i trykken ettersom det kan se ut som andre partier nå deler vårt ønske om å fjerne trafikkøyene på Grooseveien?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s