For tre år siden det ble avdekket at helse- og omsorgssektoren i Grimstad kommune hadde kjøpt private tjenester for rundt 100 millioner kroner uten forutgående konkurranser.

27. mai 2019 ble Kommunestyret orientert om en ny stor innkjøpssak i Grimstad. Denne gangen dreier det seg om teknisk sektor og innleie av anleggsmaskiner.

Agderpostens gravende journalist har avdekket følgende:

  • Kontraktens verdi var ifølge tilbudsgrunnlaget estimert til 7 millioner kroner. I løpet av snart fire år er det utbetalt rundt 40 millioner. (beløp er eks moms)
  • Rammeavtalen er signert av en fagansvarlig, og ikke ordføreren.
  • Samtlige kontraktstildelinger/bestillinger i rammeavtalen (avrop) med er gjort muntlig.
  • Det er ikke gjort skriftlig avrop (bestilling) på den toårige opsjonen i rammeavtalen.
  • Det er ikke journalført dokumenter i arkivsystemet.
  • I tillegg består kontrakten av ett ark, uten punkter som regulerer forholdet mellom selskap og kommune.

Kommunalsjefen tar selvkritikk og Rådmannen varsler full gjennomgang av teknisk etat. Det skulle da bare mangle!!

Jeg vil imidlertid bemerke at jeg synes Rådmannen denne gangen gjorde det eneste rette, da hun valgte å informere politikerne før Agderposten kom med sin artikkel om saken. Og Rådmannen har angivelig allerede hatt et møte med ledelsen i teknisk sektor og bedt om full redegjørelse for hva saken innebærer og en full gjennomgang av avtaler og praksis for hele sektoren.

Rådmannen varsler også at hun i neste kommunestyre og kontrollutvalgsmøte vil redegjøre for hva slags tiltak kommuneledelsen nå må sette inn – og jeg mener det er betimelig å spørre om det også vil informeres om hvilke konsekvenser saken vil få?

Fordi …

… på bakgrunn av innkjøpssaken i helse- og omsorgssektoren som ble avdekket for 3 år siden, så gjennomførte Grimstad Kommune en revisjon av prosedyrer og retningslinjer, og det er foretatt en intern omorganisering og kompetanseheving for å bedre kommunens håndtering av offentlige innkjøp. Alle rammeavtaler skulle gjennomgås og oppdateres, alle ledere har vært på kurs for å foreta forsvarlig arkivering, og lederne er blitt opplært om regelverk og krav til dokumentasjon av innkjøp.

Etter min oppfatning så viser denne ukens avsløringer at handlingsplanen for oppfølging av innkjøpssaken ikke har hatt noen hensikt … Vil posisjonen i Grimstad kommune bare sitte å se på at det fortsetter slik?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s