Aktivitet og fellesskap for eldre

Mennesker som har levd et langt liv, skal fortsatt ha et liv med både verdighet og med mening, og mange eldre klarer seg jo heldigvis i stor grad selv og ønsker å ta del i samfunnet. Men det er et behov for å skape gode møteplasser og flere attraktive aktiviteter for de eldste i kommunen vår. Både for de av våre eldre som klarer seg fint uten omsorgstjenester, men også for de som har behov for omsorgstjenester, for eksempel mennesker med demenssykdom.

Gjennom god koordinering trenger helse- og omsorgstjenesten å få et bindeledd til nærmiljø, familie og pårørende, frivillige, næringsliv, organisasjoner og institusjoner i samfunnet. Dette vil også legge til rette for at frivilligheten kan bidra til å gjøre hverdagen for de eldre mer meningsfylt.

Aktivitetstilbudene må være varierte og tilpasset den enkelte ønsker og interesser.

Vi i Høyre mener at eldre må få tilbud om minst en time med aktiviteter hver dag tilpasset den enkeltes interesser, ønsker og behov. Noen vil gå på tur, andre lytte til klassisk musikk eller spille kort. Dette er eksempler på aktiviteter vi vil at eldre skal kunne ta del i gjennom hverdagen, men noen har også behov for et mer omfattende aktivitetstilbud.

Dagaktivitet for demente

For kort tid siden var jeg så heldig å bli invitert på besøk til Øygardens Institutt til gården de leier på Morholt. Jeg fikk hilse på alle som besøker gården og hadde en utrolig hyggelig samtale om demensomsorg med daglig leder Stine Kocian.  Vi var begge enige viktigheten av å lage en god demensplan i vår kommune raskt.

Øygardens Institutt har fortiden venteliste fordi det er så stort behov for et tilbud med gode aktiviteter for mennesker med demens eller kognitiv svikt i kommunen, og pårørende kontakter dem stadig i håp om å få plass til sine kjære.

Samarbeid mellom kommunen og frivilligheten

Instituttet har også flere besøkende som bor på institusjon i kommunen, og de opplever at når institusjonsplass kombineres med dagsbesøk hos gården, så stiger livskvaliteten og humøret og de besøkene får noe å glede seg til. Jeg synes det er gledelig å høre at Øygardens Institutt har et godt samarbeidet med institusjonene i Grimstad og Grimstad kommune.

Individuelt tilrettelagt dagaktivitet for både unge og eldre personer med demens i har stor betydning for hver enkelt. Og vi i Høyre ser viktigheten av hjelp fra frivillige i dette arbeidet i Grimstad kommune.

Vi trenger en god demensplan

Demens er en sykdom som kan ramme oss alle, og for hver dag som går øker antallet mennesker med demens i Grimstad. Derfor haster det med å få på plass en langsiktig demensomsorgsplan.

Stine og jeg var enige om at aktivitet for hjemmeboende og aktivitet for mennesker med demens som bor på Institusjon bør prioriteres høyere. Alle mennesker trenger å være aktive hver dag!

Tusen takk til Instituttet og Stine Kocian for en hyggelig invitasjon – det var veldig gildt å se hvordan dere har det. Og takk til Stine for en åpen og fin prat om frivillighet og god demensomsorg.

Besøk på instituttet

Grimstad Høyre ønsker å søke samarbeid med frivillige aktører som kan bidra til en god omsorg for mennesker som rammes av demens, for eksempel «Instituttet»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s