I dagens kommunestyremøte behandlet vi 2.tertialrapport 2020. Og der fremkommer det at det igjen er omfattende budsjettavvik, eller såkalte merforbruk i kommunens sektorer.

I den sammenhengen er det er viktig for meg å påpeke at det for kommunestyret er velkjent at det på mange områder leveres gode tjenester, og at det i Grimstad kommune er mange ansatte som hver eneste dag strekker seg til det ytterste og litt til for å levere gode tjenester. Og det skal vi være stolte av!

MEN – vi har en betydelig utfordring med budsjettstyring og kontroll på økonomien likevel. Desverre.

I forbindelse med behandlingen av denne saken holdt jeg følgende innlegg (og jeg håper det ikke blir behov for å gjenta innholdet neste år):

Nå jeg leste denne rapporten, så satt jeg med et inntrykk av at jeg hadde lest dette før …. Og når jeg blar gjennom tidligere tertialrapporter så bekreftes det inntrykket.

Eksempelvis da rapporten for 2.tertial 2018 ble presentert i oktober for to år siden viste den at sektorene hadde et samlet avvik i forhold til budsjett på kr 20,2 millioner, og det var et merforbruk i helse og omsorgsektoren alene med 16,5 millioner.

Siden den gang har det vært omfattende omstillingsprosesser, stort fokus på økonomistyring og et tydelig krav fra politisk hold om at det er en forventning om at budsjettene overholdes. Og en forventning om at det er budsjetter i Grimstad kommune som det er mulig å styre etter.

Nå – to år etter, er det pr 2.tertial for sektorene samlet sett et avvik i forhold til budsjett på 21,6 millioner (mot 20,2 i 2018), og helse og omsorgssektoren alene har et avvik på 17,5 millioner (som er 1 mill mer enn i 2018).

For kommunen samlet sett er det merforbruk på 12,8 millioner ettersom blant annet finansområdet kommer noe bedre ut enn forventet (mot 7,5 på samme tid i 2018).

Samtlige tall jeg nå har nevnt er forverret i forhold til 2018!

Og da tenker jeg det er nærliggende å slå fast at: Dette går ikke riktig vei!

Og som en tilleggsopplysning kan nevnes at Kultur og oppvekst hadde et merforbruk i 2018 pr 2.tertial helt likt det vi ser i år, med 6,3 millioner. Så, også det synes å være nokså stabilt …

Og for de av dere som ikke har repetert hva som står i 2.tertialrapport for 2019, så vil jeg minne om at også i fjor var det store merforbruk i sektorene – summert til -19,2 mill.

I år er selvsagt koronapandemien en medvirkende årsak til at det er krevende å styre. Men – så langt kan det se ut som de statlige overføringene har dekket inn i alle fall hoveddelen av de merkbare merkostnadene pr 2.tertial. Og vi må samtidig huske på, at denne trenden med budsjettoverskridelser var helt i rute sammenlignet med tidligere år – allerede før koronapandemien inntraff i mars.

Ved presentasjon av 1.tertialrapport 2019 holdt undertegnede et innlegg i kommunestyret og påpekte at rådmann ett år tidligere hadde uttalt at det ikke ville bli akseptert budsjettoverskridelser i noen sektorer fremover.

Jeg har tidligere vært kritisk til budsjettoverskridelser, og vil bare understreke at det ikke har endret seg!

Men det kan dessverre se ut som om nødvendige grep for å sikre budsjettoverholdelse i sektorene ikke er iverksatt.

Nå er vi i innspurten av budsjettprosessen for neste år – og jeg lurer da på om vi vil få et budsjett fremlagt om en ukes tid som vil være mer i tråd med den faktiske driften? Eller om vi vil ende opp med at dette innlegget kan fremlegges på nytt om et år – kun med justering av årstall?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s