Vi kunne for noen dager siden lese i lokalavisene om hvordan kommunen scoret i Kommune-NM – NHOs årlige rangering av kommunene etter attraktivitet og lokal vekstkraft. Grimstad kommer godt ut og klatrer 10 plasser fra i fjor til en respektabel 36. plass av i alt 422 kommuner. Og vi ender på den 4. beste plasseringen på Agder. I kategorien næringsliv scorer vi best på Agder – og det er jo noe å glede seg over!

Og en del av næringslivet vårt holder til i sentrumsområdene og driver med handel. Små og store butikker med energiske og kreative drivere som er med på å skape tilbud og aktivitet for oss som bor her. Både på Oddensenteret, i sentrumskjernen og i områdene utenfor byen som Bergemoen og Fevik. Men hva skal til for at vi skal opprettholde disse tilbudene? Hvordan tilrettelegger vi for vekst (eller i perioder av året faktisk for overlevelse) for disse butikkene? Som politikere ytrer vi stadig ønske om å tilrettelegge og styrke handelen, i øvre sentrum spesielt, men vi sliter etter å finne konkrete tiltak for å imøtekomme dette løftet.

Så dukket det plutselig opp en het sak på den politiske sakslista. Og det ble et massivt engasjement i lokalavisene, sosiale medier og nærmest det naturlige samtaleemnet ved lunsjbordet og i andresosiale settinger. Ja, en fikk nærmest inntrykk av at dette ble diskutert over alt, og det virket som om alle hadde en mening om hvor vi skulle plassere Vinmonopolet – for saken var at de søkte om å flytte sin virksomhet fra øvre sentrum og til Oddensenteret. Jeg må innrømme at det var gledelig å se på engasjementet – selv om noen av kommentarene var så godt som uten saklige argumenter. Og en stor del av de engasjerte mente at dette ikke var noe politikerne skulle blande seg opp i.

Men så er det en gang slik at det er kommunestyret som godkjenner Vinmonopolets beliggenhet ifølge alkoholloven §3-3 (Kommunestyret fastsetter det høyeste antall utsalgssteder for AS Vinmonopolet innen kommunen og godkjenner deres beliggenhet), jf. bestemmelsen i §1-7a første ledd første punktum hvor det står følgende: Ved vurderingen av om bevilling bør gis, kan kommunen blant annet legge vekt på antallet salgs- og skjenkesteder, stedets karakter, beliggenhet, målgruppe, trafikk- og ordensmessige forhold, næringspolitiske hensyn og hensynet til lokalmiljøet for øvrig.

Og det var nettopp de næringspolitiske hensynene som for mange veide tungt i behandlingen av denne saken. Her hadde kommunestyret faktisk ikke bare en mulighet – men en plikt – til å avgjøre beliggenheten til en av butikkene i byen vår, og da valgte et klart flertall av Kommunestyrets medlemmer å stemme for at Vinmonopolet fortsatt skal fylle ett av butikklokalene i øvre sentrum med lys i vinduene og handelsaktivitet.

Jeg synes det ble et godt vedtak. Det var et steg i riktig retning. Og så vil de store slagene stå når vi om kort tid skal behandle Torg- og gatebruksplanen. Da gjelder det å lytte godt til de som vet hvor skoen trykker, være kreative til å finne løsninger som et flertall av innbyggerne og ikke minst driverne i sentrum kan enes om, slik at vi kan videreutvikle et levende sentrum i alle deler av året. For en viktig erkjennelse er at det er stor forskjell på vinterbyen Grimstad og sommerbyen Grimstad – kanskje må det bli en av ledetrådene i utviklingen fremover?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s