Som tilhører i kommunestyresalen da Rådmannen i formiddag presenterte sitt forslag til budsjett fikk jeg sammen med de andre fremmøtte (og dem var det mange av!) servert en og annen overraskelse …

At det foreslås kutt, innstramminger og omorganiseringer med omdisponeringer og endringer i Helse- og Omsorgssektoren var i og for seg ikke overraskende. Det er viden kjent at det pågår en prosess for å tilpasse drift til budsjett, og det er overhode ingen hemmelighet at både politikere og administrasjon er godt kjent med utfordringsbildet i sektoren. Budsjettet er nærmest svar på en bestilling flere av oss politikere har sendt inn gjentatte ganger – og det er ingen vei utenom dersom vi skal få orden på økonomien i den sektoren og få slutt på de endeløse budsjettoverskridelsene. Så langt et budsjettfremlegg i tråd med forventningene.

Men det var i Kultur- og oppvekstsektoren kinderegget var plassert. Forslag til nedleggelse av Tønnevoldskogen Barnehage, forslag til nedleggelse av Fjære Ungdomsskole og oppsmuldring av intensjonene i skolepakke 3. For å nevne noe. Forslagene ble umiddelbart slått opp på nett med store overskrifter i både Grimstad Adressetidende og Agderposten – og kommer mest sannsynlig til å skape stort engasjement i tiden frem mot budsjettvedtak.

Uten å gå i detalj – og med forbehold siden at budsjettdokumentet naturlig nok ikke enda er gjennomlest – så er min umiddelbare refleksjon at vi må tenke oss godt om i de vurderingene vi nå skal gjøre. Vi må løfte blikket og se langt frem.

Vi må hensynta fremtidige behov på en god måte slik at vi tar kloke beslutninger, og slik at vi samtidig sørger for en bærekraftig utvikling i årene som kommer.

Og midt oppi alt dette er det viktig at vi gjør noen nødvendige grep, vi MÅ være villige til å gå i noen tøffe kamper og stå for noen vanskelige prioriteringer – men vi må vokte oss for å ikke «spare oss til fant» underveis …

4 kommentarer »

 1. Helt utrolig at det nå bygges ny barnehage ved Fagskolen når det nå viser seg at behovet er så lite at en barnehage kan legges ned!

  Synes også at Rådmannen slipper for enklet unna mht økonomistyring. Helse og omsorgsbudsjettet ble økt med 78 mill. kr fra 2017 til 2018. Nå er overforbruket i 2 tertial på 16,4 mill. kr. og vil mest sannsynlig øke ut året. Kommunen sitter uten en fungerende økonomisjef og må leie inn økonomikonsulent for å finne ut hvor problemene ligger! Utrolig at dere politikere lar dette skje!

  Liker

  • Vi følger nøye med, Magnus. Her er etter mitt syn lite rom for feil fremover…. Spesielt i H&O-sektoren vil det måtte bli tett oppfølging, og jeg stilte noen spørsmål om akkurat det du viser til i den forbindelse til kommunalsjefen etter budsjettframlegget.

   Nær det gjelder barnehagen så må jeg se litt nærmere på det – det var helt ukjent for meg og veldig overraskende at det kom nå. Samme for Fjære Ungdomsskole…

   Liker

 2. Fint Beate at dere har fokus på dette, og at slingingsmonnet nå er minimalt.Jeg har troen, men det må vises handling og fasthet fremover 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s