Julen nærmer seg og adventstiden går mot hell. En tid med forventninger og høyt aktivitetsnivå. Og høyt forbruk. I våre dager kan advent ikke sies å være preget av måtehold, tvert imot. Julebordene bugner av mat og drikke og adventstiden brukes til storstilt shopping av julegaver. For noen er dette mer krevende enn for andre, og det blir ekstra synlig i en tid som dette.

Nå ønsker jeg ikke å dra noen parallell til pengebruken i offentlig sektor ut fra dette – men det er jo en kjensgjerning at det er utfordrende å holde de rammer som settes, og at det til stadighetet skrikes ut om overskridelser. Slik det for mange kanskje også føles i forbindelse med juletiden?

Heller ikke i Grimstad Kommune har vi vært skånet for budsjettmessige overskridelser, og det har blitt skrevet spalte opp og spalte ned om det. Men hva kan vi gjøre for å endre kurs?

I kveld tennes 3. lys i adventsstaken og det skal tennes for lengsel, håp og glede. Lengsel etter tall som ikke er julerøde, og håp om et realistisk budsjett som vi kan glede oss over at overholdes når tertialrapportene kommer utover året. Men kan vi stole på at årets budsjett vil innfri?

I morgen skal budsjettdebatten fylle kommunestyresalen, og jeg er spent på utfallet. Sannsynligvis er det posisjonens budsjettpakke som blir vedtatt. De har jo flertall for det. Men det er et lønnlig håp om at i alle fall noen av våre tekstforslag kan få oppslutning nok til å bli med videre inn i det neste året. Vi har blant annet forslått flere punkt med forslag til forbedring av budsjettrutiner og økonomikontroll som vi mener det er viktig å få vedtatt.

Og så er jeg glad for at opprettholdelse av Fjære Ungdomsskole og Tønnevoldskogen barnehage også har funnet veien inn i posisjonens budsjett. To saker som har vært viktige for Høyre å jobbe for de siste ukene. En annen sak som jeg håper kan få et bedre utfall enn i rådmannens budsjettforslag er de foreslåtte kuttene på Langemyr skole. Her er jeg fremdeles ikke beroliget. Høyre og Venstre har i vårt felles budsjettforslag reversert kuttet – hva posisjonen ender opp med å gjøre er fremdeles en godt bevart hemmelighet ….

Når det gjelder omstrukturering, kutt og endringer i budsjettet til helsesektoren, så foreslo Høyre og Venstre i vårt alternative budsjett å justere dette noe for å gi sektoren tid til omstillingen som er igangsatt. En prosess jeg for øvrig har stor tro på – dersom den gjøres riktig. Posisjonen sitter på nøkkelen til hvordan det ender opp til slutt, men jeg er i alle fall bekymret for at foreslåtte kutt skal få virkning fra 1.januar 2019, da slike prosesser erfaringsmessig tar noe tid. Men en ting er i alle fall sikkert: det blir spesielt viktig å følge opp denne sektoren videre! Og vi håper få gjennomslag for vårt forslag om hyppig rapportering til Kommunestyret fremover for å kunne ha kontroll over utviklingen.

Foruten morgendagens budsjettmøte i Kommunestyret, så er utviklingen av Torskeholmen et hett tema om dagen. Her tror jeg vi må gi oss tid til å jobbe frem et godt og helhetlig forslag. Flere ulike skisser er presentert i lokalavisen de siste dagene, og det er mange spennende elementer i dem alle. Mest interessant har jeg synes det har vært å lese kommentarer og betraktninger som er kommet i den forbindelse fra alle som ytrer seg i kommentarfelt bla på sosiale medier. Høyder, tetthet, funksjon (bolig, hotell, badeanlegg o.l.), arkitektonisk uttrykk og andre elementer må hensynstas. F.eks. bør vurderingen at et badeanlegg etter min mening ses i sammenheng med hvorvidt ny svømmehall ender opp på Gundersholmen eller ikke – det er da nevnt muligheter for kombinasjon med sjøbad. Her må vi se tingene i en sammenheng. Uansett – jeg ser frem til gode debatter og prosesser fremover om utviklingen av Torskeholmen!

Min politiske kalender for 2018 avsluttes med styremøte i Kulturhuset, og jeg ser deretter frem til noen deilige fridager sammen med familien. Julefreden kan senke seg og snart blir det tid til å pynte juletreet også.

God 3.søndag i advent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s