Tirsdag kveld denne uken fikk jeg delta på et hyggelig arrangement på Grimstad Bibliotek der biblioteket inviterte til en bokprat med fire av oss som stiller som ordførerkandidater ved høstens valg. Journalist Steinar Nielsen, med lang erfaring fra dagspresse, radio og TV, og som distriktsleder for NRK Sørlandet, ledet samtalene, og sittende ordfører Kjetil Glimsdal (KrF), Arnt Gunnar Tønnesen (V) og Marit Grefstad (Ap) og jeg fikk presentere hver vår bok som har hatt betydning for oss.

«Boka jeg vil dele med deg» er en markering av bokåret 2019 og blir arrangert av flere bibliotek på Agder i løpet av de nærmeste ukene, som et samarbeid mellom Aust-Agder bibliotek- og kulturformidling, Vest-Agder fylkesbibliotek og det lokale biblioteket, med støtte av Nasjonalbiblioteket. Arrangementet er bygget over samme lest som NRK-programmet «Brenners bokhylle», der gjestene velger en bok som har gjort et helt spesielt inntrykk på dem, og de blir intervjuet om bokvalget sitt foran publikum i biblioteket.

Hva liker så en ordførerkandidat å lese? Hva slags litteratur gjør inntrykk på en politiker? Vel – jeg tror vi er som folk flest på det området. Boklesing er en personlig virksomhet, og bedømmelsen av hva som er en god bok er i stor grad subjektiv. Og spennet i vårt valg av litteratur viste også det.

Da jeg fikk spørsmålet om hvilken bok som har hatt stor betydning for meg, så var det vanskelig å velge ut én bok. Jeg har lest mye som barn og ungdom, og som voksen koser jeg meg fortsatt med en bok i ny og ne – innimellom travle hverdagers aktiviteter og lesing av diverse politiske saksdokumenter. Og jeg har selvsagt snublet over en og annen (i mine øyne) fantastisk god bok med jevne mellomrom. Men det er en bok som skiller seg ut.

Da jeg var så vidt begynt på barneskolen kom min far hjem med en bok han hadde fått anbefalt på gamle Dahlen Bokhandel. Det var en enormt stor bok som nesten ikke kunne holdes av barnehender alene, så vi leste den sammen: «Den store boken om den fantastiske reisen» skrevet av Peter Holeinone og med fortryllende illustrasjoner av Tony Wolf (både forfatter og illustratør med pseudonym – så de forblir to mystiske karer).

Fremdeles husker jeg gleden av å bli lest for, og gleden ved å ta seg god tid til å studere illustrasjonene og fantasere om de spennende opplevelsene som kan oppstå når man legger ut på eventyrferd i et luftskip – på jakt etter selveste Lykkens Kilde. Naturlig nok oppstår både utfordringer og hindringer på veien under en slik reise. En reise spekket av merkunderlige opplevelser som ørkenvandring, undersjøiske byer, kamper mot riddere på hester med steinhoder og unnslippelse fra sultne forvokste kjempeedderkopper – bare for å nevne noe. Og så ender det som det ofte gjør … Etter en lang og krevende ferd – på jakt etter kilden til lykke – så oppdager man at man muligens lette forgjeves? Kanskje er lykken nærmere enn man tror?

For meg er det nok barndomsminnene av fine lesestunder som gjør boken spesiell. Kombinert med bokens enorme størrelse, samt at boken er sjelden og vanskelig å få tak i, og dermed er litt «mystisk». Og nå går den i arv, og den har i de senere år skapt fine lesestunder også for meg og mine barn.

Litteratur er personlig, men kan også deles. Og nøkkelen til å trigge leselyst hos barn og skape nye bokelskere er kanskje noe av det viktigste biblioteket kan formidle? Derfor setter jeg stor pris på at vi i Grimstad har fått et fantastisk nytt bibliotek (som til og med er nominert til prisen «Årets bibliotekbygg»!). Et bibliotek som brukes flittig, av store og små, som har arrangert flere hundre av arrangement i første driftsår i nytt bygg – og som har ansatte som brenner for å formidle litteratur i Dikternes By Grimstad! Det er absolutt noe vi kan være stolt av!

2 kommentarer »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s