Demensplanen 2020 fokuserer på utredning og diagnostisering, oppfølging av hjemmeboende personer med demens og aktiviteter individuelt tilpasset den enkelte. Grimstad kommune gjør allerede i dag mye godt arbeid rundt disse punktene, og startet i vår opp enda et nytt prosjekt: Voksenskolen.

Voksenskolen som startet opp i Grimstad i mars 2019 er et nytt aktivitetstilbud, og vi er de første i landet som har denne formen for skole.

Hva er så voksenskolen?

Voksenskolen er et aktivitetstilbud til personer som har en demenssykdom. Voksenskolen hjelper å trene hukommelsen, ivareta dagliglivets funksjoner så lenge som mulig og har innslag av fysisk aktivitet. Her får deltakerne også gleden av sosialt samvær, og mulighet til å treffe likesinnede og dele erfaringer.

Grimstad kommune har lenge hatt fokus på demensomsorg. Fra før har vi en egen demenskoordinator som bl.a. er leder for hukommelsesteamet i kommunen. Hukommelsesteamet skal sikre at personer med demens og deres pårørende får god utredning, oppfølging og et godt tilpasset tjenestetilbud. De foretar hjemmebesøk, kartlegger behov, gir undervisning, råd og veiledning, følger opp med egen tiltakspakke og samarbeider med fastleger og institusjoner, hjemmetjenesten osv. I tillegg arrangerer de egen pårørendeskole – og nå også Voksenskolen.

Prosjektet med Voksenskolen fikk økonomisk støtte fra Helsedirektoratet i 2018 for å planlegge innholdet og gjøre alt klart til oppstart. Skolen er også et trepartssamarbeid med forskere fra Sørlandet Sykehus og Senter for omsorgsforskning som skal forske på nytten av tilbudet, og i dag kan vi lese i GAT at 6-9. mai kommer forskerbesøk fra England og Danmark for å utveksle erfaringer. Dette er ikke bare et spennende prosjekt – men også et flott tilbud for dem som har en demensdiagnose, og som er tidlig i sitt demensforløp.

Det er ofte lett å finne noe å kritisere og klage på – men like viktig er å sette fokus på tiltak og prosjekter som er verd å skryte av. Og jeg synes det er utrolig stas at Grimstad kan skryte av at vi har landets første Voksenskole for personer med demens!

- LEVE HELE LIVET - GENERELL

1 kommentar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s