Jeg er blitt utfordret av «GrimstadNyhetene» – Grimstads nyoppstartede nettavis – til å skrive et innlegg om en av mine hjertesaker. Jeg har valgt å skrive om mestring i skolen og etter- og videreutdanning av lærere. Her kan dere lese innlegget mitt:

Høyre vil ha en skole med muligheter for alle. Vi vil ha en skole hvor det er elevenes talent, interesse og engasjement som avgjør, og ikke elevenes bosted eller bakgrunn. Elevenes muligheter skal ikke avgjøres av hvilken skole de begynner på, hvilken kommune de bor i, om foreldrene har kort eller lang utdanning, eller om de er født i Norge eller et annet land. Høyre jobber for en kunnskapsskole som løfter alle elever – ikke en forskjellsskole.

I Høyre er vi opptatt av at vi skal ha åpenhet om skoleresultater. Ved å få tall på bordet kan vi som samfunn bli oppmerksomme på hvordan det står til og få tilgang på informasjon vi trenger for å gjøre forbedringer der det trengs. Kunnskap om skolen er avgjørende for å få mer kunnskap i skolen. Vi kan ikke lukke døren til klasserommet og håpe at det går bra!

Skolebidragsindikatoren viser at det er forskjeller i hvor mye skolene bidrar til elevenes læring, og hvor mye de klarer å løfte elevene. Forskjellene mellom skolene som bidrar mest og minst til elevenes læring på mellomtrinnet og ungdomstrinnet kan tilsvare opp mot ett helt år med læring!

Det er fint for skolene å få kartlagt hvor mye av forskjellene de faktisk kan gjøre noe med, og hvor de bør sette inn ekstra innsats for å løfte elevene. Nå må kommunen som skoleeier, sammen med skolene, bruker disse tallene til å finne ut hvordan de kan bli bedre.

Høyre ønsker at flere elever skal oppleve skolen som en arena for mestring – og sammen med våre foreldre er kanskje lærerne den viktigste personen i oppveksten vår. For læreren er den viktigste enkeltfaktoren til elevenes læring, og vi i Høyre mener at et viktig virkemiddel for å skape en skole med gode muligheter for læring og mestring – for alle elevene, uavhengig av bosted og bakgrunn – er å satse på nettopp læreren!

Vi i Grimstad Høyre har over tid jobbet for å gi flere lærere muligheten til etter- og videreutdanning, og vi har i interpellasjon i kommunestyret etterspurt om vi benytter oss av ordningen med lærerspesialister i Grimstad. Det gjør vi ikke, og det ønsker vi å gjøre noe med!

Vi trenger en skole som i større grad kan kompensere for forskjeller hjemmefra. Da må vi ha høye ambisjoner for skolen og lærerne. Matematikk er et fag med store karakterforskjeller. Når vi vet at et flertall av lærerne som har deltatt på videreutdanning sier de har blitt bedre lærere og at elevene deres lærer mer – ja så er det viktig at flere lærere får muligheten til etter- og videreutdanning, særlig i matematikk.

Nytt i år er også at lærere over hele landet har kunnet søke seg til videreutdanning i spesialpedagogikk. Alt for mange elever som trenger litt ekstra hjelp får det av en ufaglært. I Høyre har vi et mål om at alle som trenger spesialundervisning skal få det av kvalifisert lærer eller spesialpedagog. Dette er ufattelig viktig for dem det hjelper – og disse elevene fortjener de beste hjelperne!

Lærersatsingen er en viktig investering både i dag og for fremtiden. Flere kvalifiserte lærere er med på å skape en skole med muligheter for alle, der alle barn og unge får den hjelpen de trenger når de trenger den. Høyre ønsker å gi flere lærere muligheten til etter- og videreutdanning, også lærerspesialistutdanning. Fordi læreren er så viktig for barna våre!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s