I formannskapsmøtet torsdag 22.august la kommunens økonomisjef frem røde tall for Grimstad – igjen. Grimstad Adressetidende presenterte saken med overskriften «Pengene renner fortsatt ut av kommunen». Og for så vidt er jo det ganske riktig, sånn som det er presentert.

Men – er det faktisk slik at driften er så dyr, eller kan det være at budsjettene (i år igjen) viser seg å være urealistiske?

Per 31. juli er underskuddet i kommunen på 29,8 millioner kroner, og tallene viser også at det nok en gang er helse- og omsorgssektoren som har det største underskuddet. De ligger 10,2 millioner kroner etter budsjettet per 31. juli.

Vi i Høyre fant det bemerkelsesverdig rart at en omstillingsprosess i Helse- og omsorgssektoren skulle gi umiddelbar effekt på resultatet. Men det er faktisk slik budsjettet for 2019 er utformet. Spesielt stusset vi på et tiltak som innebar ombygging på GROM, en ombygging som akkurat er ferdigstilt i disse dager. Hvordan skulle den kunne ha innsparende effekt fra 1.1.? Etter mine begreper vil vi antakelig ikke se noe resultat av denne effektiviseringen før utpå nyåret.

Men Rådmannen bebudet – selv etter gjentatte spørsmål i budsjettmøter fra Høyres gruppeleder og undertegnede om dette kunne gjennomføres – at innsparingene og effektiviseringene skulle gi resultater fra 1.1.2019.

Vi i Høyre hadde ingen tro på dette. Så da vi utarbeidet vårt alternative budsjettforslag for 2019 sammen med Venstre, så reverserte vi deler av innsparingskravet i Helse- og omsorgssektoren. Vi mente det var nødvendig med tid for å kunne iverksette og omstille.

Derfor la vi inn en forventet innsparing på Berge Gård og på Grom først fra 1.august. Det samme gjorde vi når det gjaldt reduksjon i pleiefaktoren på Feviktun og Frivolltun. Vi mente disse enhetene trengte et drøyt halvår på å omstille seg.

korrigering av innsparingskrav H&O 2
Utdrag fra Høyre/Venstre sitt budsjettforslag for 2019 med korrigeringer mot Rådmannens budsjettforslag.

Det resulterte i at vi salderte vårt budsjett for denne sektoren totalt sett med 10,1 millioner – nokså godt estimert i forhold til det underskuddet vi ser så langt i år …

Jeg mener dette helt klart viser at det i alle fall var behov for å avvente forventningene om effekt av omstillingsprosessene til etter årets 7 første måneder.

Mener Rådmannen fremdeles at det har vært mulig å se full effekt av innsparingskravene fra 1.1.2019?

Fra min side oppleves dette som en bevist underbudsjettering. Snarere det enn at pengene renner ut – for enhetene innen Helse- og omsorgssektoren i Grimstad kommune går på sparebluss!

23.august i fjor presenterte Rådmannen et foreløpig resultat som viste et underskudd i Helse- og omsorgssektoren så langt det året på 17 millioner – i år er det snakk om 10,2 millioner på samme tidspunkt.

Og 23.august 2018 skrev jeg følgende på min blogg:

«Jeg er spent på kommende presentasjon av 2.tertialrapport, og jeg er spent på høstens budsjettprosess – får vi i høst endelig fremlagt et budsjettforslag med realistiske tall for Helse- og omsorgssektoren for første gang???»

Svaret er tydeligvis nei …

Det muligens ikke driften det er noe galt med – men budsjettprosessene og de tallene som legges til grunn?

 

3 kommentarer »

 1. Enig i at det må gjøres noe for å få økonomien under bedre kontroll. Det er ikke uvanlig at budsjettene ikke er helt realistiske, men avvik kan også skyldes liten respekt for rammer som er fastsatt. Jeg antar at det er personalkostnadene som teller mest. Det burde være mulig å beregne kostnadene med antall personer x lønn måned for måned. Innsparinger kan ikke regnes med før det er mulig at det kan skje. Det er vanlig at det tas høyde for usikkerhet og uforutsette hendelser. Lykke til i i det gode arbeidet dere gjør.

  Liker

  • Hei Per Arne.
   Det er sant som du sier at budsjetter noen ganger sprekker, og det er mye som er vanskelig å forutse. Men det er dessverre en dyster historikk på budsjettsprekker i Grimstad kommune… Og stram og kontinuerlig kostnadskontroll er også en forutsetning for å overholde budsjettene som du også påpeker.
   Men dessverre så ble dette budsjettet vedtatt uten at flere av oss i Kommunestyret hadde tillit til at det var realistisk…

   Liker

   • Fint at dere følger opp dette. Det skal gode grunner til at overskridelser kan skje over tid. Kompenserende tiltak kan være en mulighet. Læring synes å være viktig for kommunen. Det viktigste er å sikre at budsjettene fremover blir realistiske og blir fulgt opp. Takk for at dere står på.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s