Da er starten på det nye året her, og hvilken start det ble. Først ut på programmet i år ble arrangementet Nyttårsmottagelsen som Grimstad gjennomføre for første gang første søndag i januar.

Dette ble et veldig hyggelig arrangement der vi delte ut Kulturprisen 2019, Frivillighetsprisen 2019 og Hederspriser til mange som har markert seg i løpet av fjoråret og satt Grimstad på kartet på en positiv måte. Hver en pris vel fortjent og mer til!

Vi har mye å være stolte av i Grimstad og det er mange som er med å bidrar til det.

I samme anledning holdt jeg ordfører nyttårstale, og hvis du vil lese den så finner du den nedenfor.

Nå bretter vi opp ermene og tar fatt på nye oppgaver fremover. Vi har mye å se frem til og jeg er helt sikker på at det 2020 blir et innholdsrikt år.

fireworks during night time
Photo by Heorhii Heorhiichuk on Pexels.com

Ordførers nyttårstale:

Kjære alle sammen

Det er første gang i år at vi i Grimstad arrangerer Ordførers Nyttårsmottagelse.

Og det er første gang jeg tar fatt på et nytt år som ordfører i Grimstad, og jeg er veldig stolt over å få være ordfører i denne flotte kommunen vår. Det er en ære. Og vi har mye å være stolte av.

For selv om vi har hatt noen brokete år bak oss med flere tunge saker, og til tross for at vi har krevende økonomiske utfordringer foran oss – som de fleste andre kommuner i landet, så er Grimstad en kommune i utvikling og en kommune med gode muligheter for å lykkes i å skape en god fremtid.

Vi skal i år blant annet ta fatt på jobben med å revidere kommunens planstrategi.

Høres kanskje kjedelig ut – men dette er vårt viktigste styringsverktøy, for noen av de ulike planene – slik som kommuneplanen – inneholder mål og ambisjoner for de neste 15 årene.

Det er et viktig arbeid, og jeg har tro på at vi skal klare å sette oss noen gode mål og se mulighetene som vi har i Grimstad.

For kommunen vår har mange gode kvaliteter.

Vi har et koselig småbypreg.

Men vi har også tilbud og aktiviteter som viser at vi er en spennende kommune både for innbyggere og for næringslivet.

Vi er en av Agders største landbrukskommuner, vi har Universitetet og gode forsknings- og næringsmiljø i tilknytning til det, og vi har innbyggere som tør og vil satse på å skape næring og arbeidsplasser, som er så viktig for både innbyggere og for Grimstad kommune som en drivkraft i regionen.

Vi har et rikt idrettsliv.

Vi har et mangfoldig tilbud innen breddeidrett, men også toppidrett – som setter Grimstad på kartet både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Og noen representanter fra idrettslivet i Grimstad skal få en oppmerksomhet her i dag.

Vi har et yrende kulturliv.

Og det er verd å merke seg at vårt nye bibliotek er nominert til prisen Årets bibliotek, som deles ut i Oslo om få dager.

Dette viser at det legges merke til hvilken suksess vårt nye bibliotek har vært. Jeg ønsker lykke til og krysser fingrene for at Grimstad bibliotek går helt til topps i kåringen.

Grimstad har også attraktive friluftsområder, vi har en del av Raet Nasjonalpark i vår kommune, og vi har en kulturhistorie som er sterk og rik på mange måter.

Når vi skal jobbe frem nye planer for utvikling av kommunen, så er det viktig at de blir til gjennom dialog med innbyggere, næringslivet, politikere og fagfolk.

For de gode løsningene skapes i samspill mellom frivilligheten, næringslivet og engasjerte innbyggere.

Vi må skape fremtidens kommune sammen!

I Grimstad er vi nå 24 500 innbyggere. Vi er en kommune i vekst og vi må legge til rette for at vi vokser på en god måte.

Da må vi bruke planverktøy, i kombinasjon med evnen til å være løsningsorientert, slik at vi legger til rette for gode oppvekstsvilkår, barnehager og skoler, et variert og godt arbeidsmarked, et godt boligmarked, gode omsorgstjenester og gode fritidstilbud for innbyggere i alle aldre.

Og det er derfor også veldig hyggelig å kunne nevne at vi lykkes med mye i kommunen vår – og det vises tydelig utad ved eksempler som at

  • Fevik skole i desember mottok Aust-Agder Fylkeskommunes pris for arbeid mot mobbing i 2019
  • I august var det åpning av I4- Helse: dette er stort for kommunen, men også nasjonalt. Her er Grimstad en foregangskommune, og med denne teknologien kan også flere eldre bo hjemme lengere, og eldreomsorgen generelt blir bedre.
  • I mai mottok BUA Grimstad prisen for årets nykommer i BUA-systemet
  • Og som allerede nevnt, biblioteket vårt er med blant tre finalister i kåringen Årets bibliotek.

Å være i vekst er i seg selv ikke målet – men å skape en attraktiv by og kommune – og at vi har en kommune som til enhver tid leverer gode tjenester til våre innbyggere – slik at veksten blir til god utvikling, det tror jeg er viktig å strekke seg etter.

Og en kommune i utvikling har tidvis også behov for noen byggeprosjekter. Det vil vi ha i årene som kommer, blant annet med nye skolebygg – lik de løft kommunen har tatt i årene bak oss.

Verd å markere er at nå feirer Grimstad Rådhus 40 år.

Det var et stort skritt den gangen det ble bygget, og prosessen var lang.

I 1946 ble Rådhusfondet etablert.

I 1949 ble det oppnevnt en Rådhuskomite som i 1951 startet Grimstad Rådhusforening.

Men siden den gang ble det kommunesammenslåinger, diskusjoner om lokalisering og flere utsettelser.

Og først i bystyremøte 13.september 1976 ble det vedtatt at rådhuset skulle bygges ved Arendalsveien.

Det tok altså 30 år. (like lang tid som med biblioteket)

Arbeidet med nytt rådhus ble igangsatt i april 1978, og rådhuset ble ferdigstilt i desember 1979.

Og i dag har vi åpnet dørene for å vise innsiden av Rådhuset, og for å markere 40-års jubileet i anledning Nyttårsmottagelsen.

Nå skal vi snart dele ut Kulturprisen, Frivillighetsprisen og hedersutmerkelser til idrettstalent og andre som har markert seg i året som har gått.

Det er veldig hyggelig å få markere det i dag, dere er alle gode ambassadører for Grimstad Kommune.

Vi har nå lagt bak oss et år der vi kan se tilbake på mye viktig arbeid som har vært gjort i kommunen. Arbeidet med ny e18, etablering av samarbeidsprosjektet i sentrum «Grimstad Hele Året», og reguleringsplanen for Odden-utviklingen er noen store saker som har preget året som har gått.

Nå tar vi fatt på et nytt år, og har mye å se frem til også i år. Blant annet skal beboerne på Ekelunden om en måned flytte inn i nye leiligheter i Vossgate, vi skal etablere ny alternativ opplæringsarena på Hommedalen Prestegård, prosjektene med nye skole på Fjære og i Holviga skal i gang, vi skal jobbe videre med planene for Torskeholmen og prøve en ny løsning for sommergada i sentrum til sommeren.

Med andre ord så går det full fart fremover. Og det er bra. Men jeg vil benytte anledningen til å minne oss alle på – at midt i en travel hverdag – så er det viktig å ta oss tid til å se menneskene rundt oss. Denne julen har gitt oss en påminnelse om det.

Og så vil jeg gjerne få takke alle ansatte i Grimstad kommune, som hver dag står på og jobber for at innbyggere i alle aldre skal ha en god kommune og bo og leve i.

Jeg håper 2020 blir er godt år for alle. Vi skal fortsette å bygge en god kommune og vi skal gjøre det sammen.

For selv om vi står foran store utfordringer.

Så står vi også foran store muligheter.

Jeg har tro på Grimstad. Og jeg har tro på at vi skal lykkes!

Og med det vil jeg ønske dere alle et riktig godt nytt år!!

 

 

1 kommentar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s